Hallux valgus doet pijn, waarom?

 In Nieuws
 Hallux valgus doet pijn bij bewegen, waarom is dat? Er zijn 3 hoofdoorzaken waarom een scheve teen pijnlijk kan zijn.  Overigens, niet iedereen met een scheve teen heeft of krijgt pijn.

 De redenen waarom een hallux valgus pijnlijk kan zijn:

  1. Irritatie van het gewrichtskraakbeen

  2. Slijmbeurs ontsteking bij de knobbel aan de zijkant van de voet

  3. Intensiever of langer bewegen

1: Pijn door irritatie van het gewrichtskraakbeen

 Links: stand grote teen gewricht bij een rechte teen; en onder bij een hallux valgus

Op de tekening wordt eigenlijk al duidelijk waarom de scheve teen pijn doet. Bij een hallux valgus staan de 2 gewrichtjes van de grote teen niet meer in het verlengde van het lange botstuk in de middenvoet, het middenvoetsbeentje. De grote teen wijst de ene kant op, terwijl het botstuk in de middenvoet vaak de andere kant gaat op wijzen.

Kijk naar de rode cirkels
Tussen de twee bot stukken (rode cirkel) zit een kleine ruimte, de gewrichtsspleet. De beide bot stukken zijn bekleed met kraakbeen. Doordat de bot stukken niet meer recht tegenover elkaar staan, is deze gewrichtsspleet niet overal meer even groot. De teen kan niet goed meer buigen en de buiging in dit gewricht is nodig voor een goede afwikkeling tijdens het lopen.

Pijn bij lopen
Bij staan en zitten is dat meestal geen probleem, maar als het gewricht moet bewegen zoals bij wandelen, scharniert het gewricht niet zo vrij als bij een rechte teen. De belasting in het gewricht wordt niet meer gelijkmatig verdeeld over de twee oppervlakten van de beide bot stukken.

Hierdoor wordt het kraakbeen op de plekken waar de druk het grootst is, dunner. Het slijmvlies van het gewricht raakt geïrriteerd. De irritatie kan tot ontsteking en zwelling leiden. Dit geeft pijn. Verder gaan de bewegingen in het gewricht minder makkelijk, waardoor het gewricht stijver en nog pijnlijker wordt.

Afbeelding: Door scheefstand wordt bij afwikkeling van de voet het kraakbeen in het gewricht niet overal gelijk belast.

 2: Pijn door slijmbeurs ontsteking bij de uitstekende knobbel aan de zijkant   

 afbeelding: pijn aan het grote teen gewricht door een ontsteking van de slijmbeurs (bunion)

Tussen het gewricht van de grote teen en de huid is niets, de huid ligt eigenlijk direct op het bot. Aan de binnen zijkant ligt nog een slijmbeurs tussen bot en huid, maar daar merk je niets van als je grote teen recht staat. Als er een andere stand van het gewricht komt, kan de slijmbeurs wel geïrriteerd raken.

Door de scheefstand zal de schoen op 1 plek gaan drukken. Daardoor ontstaat er een zwelling en roodheid aan de binnenzijde van de grote teen. Als je op de zwelling drukt, voelt het een beetje zompig aan. Zo’n verdikking wordt knobbel of bunion genoemd.

Door de bunion gaat de schoen strakker zitten, dit geeft weer meer druk op de bunion. Door de verhoogde druk zal de zwelling in de loop van de dag meer worden. Hierdoor heb je niet alleen pijn bij het lopen maar ook pijn als je stil zit, ligt of de schoenen uit hebt.

De pijn aan de bunion is de reden dat veel mensen met een hallux valgus steeds bredere schoenen moeten kopen en uiteindelijk orthopedisch schoeisel voor geschreven krijgen.

3: Pijn bij intensiever of langer bewegen

Sommige mensen hebben bij de gewone dagelijkse dingen geen pijn aan hun grote teen, maar krijgen dat pas bij bijvoorbeeld hardlopen of een lange wandeling, yoga, steps of aerobics. Vaak zijn het activiteiten waarbij de teen meer moet buigen. Er wordt dus een grotere beweeglijkheid van het gewricht gevraagd. De oorzaak van de pijn is zoals onder punt 1 genoemd.

 Hallux Valgus doet pijn, wat kan je doen?

  • Bredere schoenen dragen

  • Teen weer rechter krijgen door tapen

  • Teenspreiders gebruiken

  • Voetspieren trainen

  • Sportsteunzolen bij pijn bij intensiever bewegen

Heb jij veel last van je scheve grote teen? Wil je daar van af? Dan is het goed om je voetspieren te trainen.
In de online training “Train je Grote Teen Recht(er)” bieden we deze oplossingen in een gestructureerd programma van 12 modules aan. Wil je hier mee over weten? Kijk dan hier voor de hallux valgus voetentraining.