Voetentraining voor hallux valgus – START nu met 4 gratis oefeningen

 In Geen categorie, Nieuws

Wat is een hallux valgus?
Een hallux valgus is de medische term voor een scheve grote teen. De term komt uit het Latijn. Hallux betekent “grote teen” en “valgus” betekent “naar buiten gericht”. Het is dus een teen die in de richting wijst van de tweede teen.

Door deze stand komt er aan de binnenkant van de voet een hoek. Hoe groter de scheefstand hoe groter de hoek. De scheefstand wordt in graden weergeven. Vaak is de grote teen ook nog een beetje gedraaid gaan staan en, als je veel pech hebt, is er ook een zwelling gekomen bij de knokkel, een bunion.

Hallux valgus
Deze standsverandering van de grote teen gaat geleidelijk. Als je niets onderneemt, wordt de scheefstand elk jaar ca. 2° erger.
Een hallux valgus wordt in categorieën ingedeeld. Categorie A is het normale gewricht van de grote teen en categorie E is de ergste vorm van een hallux valgus.
Doe je schoenen en sokken uit en bepaal in welke categorie je grote teen valt. Sommige mensen hebben maar aan 1 voet een scheve grote teen. Anderen hebben een hallux valgus aan beide voeten.

Scheve teen
Doordat de grote teen scheef staat, is de druk niet meer verdeeld over het hele gewricht. Er is druk op een plek. Op deze plek zit in de huid een slijmbeurs of bursa. Normaal zorgt de slijmbeurs ervoor dat de druk mooi verdeeld wordt over het hele oppervlak. Maar door de scheefstand kan dit niet meer. De slijmbeurs wordt daardoor geïrriteerd en het gebied wordt rood, pijnlijk en dikker. Er komt een bunion of knobbel.

Scheve teen en knobbel
Door de bunion zal het kopen van schoenen moeilijker worden, de schoenen doen pijn. De mensen slaken een zucht van verlichting als zij de schoenen uit kunnen doen.
De bunion wordt erger als:

  • Het leer van de schoenen stug is

  • De schoen gemaakt is van synthetisch materiaal

  • Er een naad over de bunion loopt

De schoenmaker kan de plek van de bunion uitkloppen. Dit kan alleen bij leren schoenen. De schoenmaker gebruikt een knobbeltang om de schoen op de plek van de knobbel iets op te rekken.

Voetentraining
Heb jij last van een scheve grote teen en ben je bang dat het erger wordt? 1 op de 4 mensen heeft een scheve grote teen en heeft daar in meer of mindere mate last van. De klachten, veroorzaakt door deze hallux valgus, nemen in de loop van de tijd toe. De teen gaat schever staan en de knobbel aan de zijkant van de voet wordt dikker, met vaak pijn bij het lopen tot gevolg.

Met een (online)trainingsprogramma kun je je scheve teen recht(er)trainen. Lees hoe je met 4 gratis oefeningen kunt starten